Tahin, susamın birkaç işlem basamağından geçirilmesi ile üretilir. İşlem basamakları sonucunda susamın koyu ve hafif akıcı bir kıvama gelmesi ile üretilen bir lezzettir.İçeriğinde bol miktarda fosfor, lesitin, magnezyum, potasyum ve demir bulunmaktadır.Karaciğer detoksu için çok önemli olan metiyonin maddesini içerir. Kalsiyum açısından en zengin besinlerden birisi olup , E vitamini, B1, B2, B3, B5 ve B15 vitaminleri açısından zengindir. Sağlıklı hücrelerin büyümesini hızlandırmaktadır. Kansızlığa iyi gelmektedir. Cilt ve kas dokusunu iyileştirir.
%20 oranında protein içerir ve bu miktar birçok yemişte bulunan proteinden daha fazladır.
Yüksel alkali mineral içeriği sayesinde kolayca sindirilir ve bu da kilo kaybını hızlandırmaktadır. Doymamış yağ oranı oldukça yüksektir.